İş temposunun artması, günün hızlı ve yoğun bir tempoda geçmesi bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Yorgunluğa ve uykusuzluğa fazla maruz kalmanın yanı sıra beslenmenin ihmal edilmesi, yeteri kadar beslenilmemesi ya da dengesiz beslenme tarzına sahip olunması vitamin ve mineral eksikliklerine yol açmaktadır. Bu durumlarda da akla ilk olarak takviye edici gıdalar gelmektedir. Peki, gıda takviyeleri hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?
Takviye Edici Gıdalar Nedir?
Takviye edici gıda çeşitlerinin üretiminde mineraller, şifalı otlar, amino asitler, botanik maddeler ve enzimler kullanılmaktadır. Aynı zamanda takviye edici gıdalar; tablet, kapsül, toz, sakız, içecek ve enerji barı formunda kullanıcılara sunulmaktadır.
Besin öğelerinin yetersiz alındığı ya da yorgunluk, halsizlik gibi durumların varlığında gıda takviyeleri en büyük kurtarıcılardan bir tanesidir.
Gıda Takviyelerinin Herhangi Bir Zararı Var Mı?
Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için her besin öğesinin belli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Ancak bu bazı durumlarda mümkün olmamaktadır. Bu nedenle sağlığın korunmasını desteklemek amacıyla gıda takviyeleri kullanılır.
Sağlığın korunması için kullanılan takviyelerin kullanım dozları yeterli miktarda olduğu sürece herhangi bir zarar verme durumu söz konusu değildir. Ancak yüksek dozlarda kullanılan takviye edici gıdalar bazı olumsuzlukları da beraberinde getirebilmektedir.
Gıda Takviyeleri Nasıl Kullanılmalı?
Gıda takviyelerinin birbirinden farklı kullanım dozu ve saati bulunmaktadır. Örneğin; uyku kaçırma özelliği bulunan ginseng içeren gıda takviyesinin akşam saatlerinde kullanılmaması tavsiye edilirken, B12 içeren takviye gıdanın sabah kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu nedenle genel bir tanım yapmak oldukça yanlıştır. Ancak şunu söyleyebiliriz ki; gıda takviyeleri genellikle besinler ile birlikte rahatlıkla tüketilebilmektedir.
Takviye Edici Gıdalar Ne İşe Yarar?
Gıda takviyelerinin temel amacı yeterli miktarlarda tüketilemeyen besin öğelerini vücuda sağlamaktır. Bu sayede sağlığın korunması hedeflenir. Aynı zamanda gıda takviyeleri mevcut tedavilerin desteklenmesi amacı ile de kullanılabilmektedir.
Takviye Edici Gıdalar Kilo Aldırır Mı?
Gıda takviyeleri vücutta eksik olan vitamin ve minerallerin yerini doldurmaktadır. Dolayısıyla doğru ve dozunda kullanım herhangi bir kilo artışına neden olmaz.
Hangi Gıda Takviyesi Kullanılmalı?
Kullanılması gereken gıda takviyesi eksikliği yaşanan besin türüne göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla ilk olarak hangi besin değerinizin düşük olduğu belirlenmeli ve ona göre kullanılacak ürüne karar verilmelidir.
Gıda Takviyesini Kimler Kullanmalı?
Sağlıklı, düzgün ve dengeli beslenmeyen vücut takviye edici gıdalar ile desteklenmediği zaman birçok vitamin ve mineral eksikliği ortaya çıkmaktadır. Özellikle belirli yaş grubunda yer alan bireylerin yetersiz mineral alımından kaynaklanan rahatsızlıklar yaşaması oldukça yüksek bir olasılıktır.
Dolayısıyla vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklar yaşayan ya da yaşama ihtimali yüksek olan bireyler doktor tavsiyesi ve kontrolü eşliğinde takviye edici gıda kullanabilmektedir. Aynı zamanda;
- Menopoz sonrası fazla kemik kaybı yaşayan kişiler,
- Demir yetersizliği anemisi yaşayan kişiler,
- Düşük enerji içeren diyet programı uygulayan kişiler,
- Vejetaryenler ve vegan beslenme tarzını benimseyen kişiler,
- Bir hastalığa bağlı beslenme (nutrisyon) tedavisi gören kişiler,
- D vitamini yetersizliğinin önlenmesi için bebek ve çocuklar,
- Demir, fosfat, B12 vitamin eksikliğinin önlenmesi için gebe ve emziren kadınlar,
- Diyaliz tedavisi gören kişiler,
- Psikolojik ya da ekonomik sebeplerden dolayı yeterli ve dengeli beslenemeyen kişiler,
- Vitamin ve mineral eksikliğinin önlenmesi için ileri yaştaki kişiler,
- Uzun süre antasit, antibiyotik, laksatif, diüretik gibi ilaçları kullanan kişiler,
- Besin alımını engelleyen alerjik hastalıklara sahip olan kişiler takviye edici gıdalar kullanabilmektedir.